Skip to main content

Insikt  

Summering av konjunkturläget – mars 2025

Konjunkturinstitutet, en statlig myndighet under Finansdepartementet, publicerar fyra gånger om året rapporten Konjunkturläget, som främst är en prognos för den svenska och internationella ekonomin. I mars publicerades nya prognoser om konjunkturläget i en ny rapport – här är en summering.

Sverige i lågkonjunktur – återhämtning på väg

Sverige befinner sig fortfarande i en pågående lågkonjunktur, präglad av hög inflation och osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen. Detta håller tillbaka både hushållens konsumtion och företagens investeringar. Prognoserna för 2025 och 2026 visar emellertid på en gradvis återhämtning, främst driven av den inhemska efterfrågan. Hushållen väntas börja minska sitt försiktighetssparande, vilket kommer att driva på konsumtionen. Trots dessa positiva utsikter finns det en risk att den svaga konjunkturutvecklingen fortsätter längre än prognostiserat, med tanke på den pågående osäkerheten i ekonomin och omvärlden.

KPIF-inflationen väntas sjunka under 2025 och ligga något under Riksbankens inflationsmål. Trots detta förväntas styrräntan förbli oförändrad under både 2025 och 2026.

Ekonomisk utveckling och arbetsmarknad

Under 2024 visade ekonomin på svag förbättring, där Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,8 procent under det sista kvartalet. Detta var det andra kvartalet i rad med positiv tillväxt, där hushållens konsumtion var en viktig drivkraft. Arbetsmarknaden visade dock på svagare siffror, då antalet sysselsatta minskade för andra kvartalet i rad.
Den ekonomiska utvecklingen förväntas vara svag under första halvåret 2025, till stor del beroende på en pessimistisk syn bland hushållen. Detta tros vara en följd av stigande inflation, uteblivna ränteförändringar från Riksbanken och den osäkra globala situationen.

Efter sommaren 2025 och under andra halvåret väntas både företag och hushåll bli mer optimistiska, då inflationen förväntas dämpas och osäkerheten kring globala handelskonflikter minskar. Hushållens höga sparande, i kombination med stigande reallöner, bidrar till en snabbare ökning av konsumtionen. Den ekonomiska återhämtningen beräknas pågå även under 2026, men lågkonjunkturen består och arbetslösheten förväntas förbli hög, över 8,5 procent under 2025 och större delen av 2026.

Globala ekonomin och påverkan på svensk ekonomi

Världsekonomins utveckling har varit splittrad de senaste åren, med stark tillväxt i USA, stagnation i euroområdet och avtagande tillväxt i Kina. Den globala tillväxten väntas vara fortsatt dämpad i närtid. Prognoserna pekar på svag BNP-utveckling för Sveriges viktigaste handelspartners, särskilt i euroområdet, vilket innebär att tillväxten för den svenska exportmarknaden hålls tillbaka. Dessutom skapar den pågående handelskonflikten som inletts i USA stor osäkerhet, vilket kan dämpa investeringsviljan i både Sverige och övriga världen.

Källa: Konjunkturinstitutet, Konjunkturläget mars 2025.

 

 

Senaste nyheter